Állandó BAZ megyei probléma – a közúti sárdagasztás

Megosztás

Ha egy mezőgazdasági jármű például ilyen módon erősen beszennyezi a közutat, komoly bírság jár érte. Azt pedig végképp kevesen tudják, ha emiatt még baleset is történik, büntetőeljárást indítanak ellenünk, így nagyon megüthetjük a bokánkat.

A BAZ megyei rendőrkapitányság több részletet is elárult a többi közlekedő számára igencsak bosszantó és helyenként veszélyes cselekményről. “Közúti sárdagasztás!? A szakértő válaszol:
– Ugyan az utóbbi időben jócskán kijutott a mínuszokból, azonban a nappali hőmérséklet továbbra is képes felolvasztani a talaj felső rétegét, így a földúton közlekedő járművek gumiabroncsaira gyakran tetemes sármennyiség ragad – szemlélteti Danyikó Zoltán rendőr törzsőrmester, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára.
– Abban az esetben, ha a jármű a sárral vastagon megtapadt kerekekkel hajt az aszfaltos úttestre, akkor a mellékelt ábrához hasonló nyomot hagy maga után – folytatta a titkár intelmeit. Az így szennyezett felület tapadása nagymértékben csökkenhet, még a vizes felületnél is rosszabb lehet.
Az esővel szemben a sárréteg sokkal vastagabb, a gumiabroncs mintázata azt nem tudja kellően elvezetni, kiszorítani magából. Ezáltal egy réteg keletkezik az abroncs és az aszfalt között, ezzel gyakorlatilag megszüntetve a tapadást, mely megcsúszáshoz, kisodródáshoz vezethet. Célszerű ezért a kerekeket sármentesíteni mielőtt a közútra kihajtanánk. Ezzel a 10 perc ráfordítással balesetek előzhetők meg.

Az úttest ilyen jellegű beszennyezése önmagában szabálysértés, amennyiben azonban a sárfelhordásból kifolyólag baleset történik, úgy a cselekmény büntető eljárást is maga után vonhat. Nekünk a napodból 10 perc, másnak az egész élete rámehet.

Annak érdekében, hogy a baleseteket elkerüljük, a közúti közlekedésben részt vevőknek tilos a „közutat, a közúti jelzést megrongálni, beszennyezni, a közútra a közlekedés biztonságát vagy zavartalanságát hátrányosan befolyásoló tárgyat kitenni, kidobni”.
Továbbá amennyiben ez mégis megtörtént „köteles a keletkezett veszély elhárításáról gondoskodni, illetőleg ameddig az nem lehetséges, a veszélyről a közlekedés többi résztvevőjét tájékoztatni” – írta a rendőrkapitányság a közösségi médiában.

Ebből bizony rengeteg sár szabadulhat ki a közutakon

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek